La Segarra

Matí: Punt de Trobada, l'Àrea de Guissona. Dinar.
Tarda: Guissona-Les Oluges-Montfalcó Murallat-Sant Ramon- Casal La Salle.

Les Oluges: A 6 km de Cervera es troben Les Oluges. Aturonat al peu del castell d'Oluja, aquest municipi es divideix en els nuclis d'Oluja Sobirana o Alta i Oluja de Baix. En una placeta, al bell mig d'Oluja de Baix, trobem el gran casal renaixentista dels senyors d'Oluja. Té una torre quadrada amb un enorme matacà decorat amb mènsules i finestres gòtiques.

Montfalcó Murallat: Des de la mateixa carretera N-141, de Cervera a Sant Ramon, es pot admirar, dalt d'un turó, la seva pintoresca silueta. Poblet tancat per una muralla exterior que forma el conjunt de les cases i amb un únic portal d'accés. Conserva encara el seu caràcter medieval.

Sant Ramon: Aquest poble té l'origen en un monestir de mercedaris que es fundà el s. XIII. L'any 1675 es féu construir l'actual monestir de Sant Ramon de Portell, anunciat com "l'Escorial de la Segarra" a causa de les seves dimensions. L'església és un edifici barroc d'una gran nau i cúpula. Fou acabat el segle següent amb línies neoclàssiques. En el seu interior hi ha un retaule barroc- el claustre es construí al final del s. XVIII. La capella de Sant Ramon Nonat, amb el seu mausoleu, es troba en la part septentrional del temple.

El poble duu aquest nom perquè, segons diu la tradició, Sant Ramon nasqué quan el Vescompte de Cardona va obrir el ventre de la seva mare ja morta. En morir Sant Ramon, es disputaren el seu cos la gent de Portell -on va néixer-, els de Cardona i els mercedaris de Barcelona. S'acordà posar el cadàver damunt d'una mula negra i on caigués morta l'enterrarien. La mula es dirigí a l'ermita de Sant Nicolau, lloc on Sant Ramon, de petit, pasturava el seu ramat i aquí feu tres tombs abans de morir. Aquest és l'origen de la tradició dels tres tombs, que encara avui molta gent fa entorn del mausoleu.

Sopar i dormir al Casal La Salle.

 

<< Tornar

Casal La Salle 08289 - VECIANA Tel. 93 869 80 87 Fax: 93 868 12 41